005.jpg

Директор КНП «Клінічний пологовий будинок Пресвятої Діви Марії» Ольга ЧИРВА в інтерв'ю Інформаційному порталу Сумської міської ради розповіла деталі придбання неонатального апарату штучної вентиляцiї легень.

Вона наголосила на тому, що для зниження рівня летальності новонароджених та пришвидшення їх видужання, наявність цього апарату в медзакладі просто необхідна. 

«Апарат ШВЛ, який ми купуємо, використовується для допомоги дітям з порушеннями дихальної системи різного ступеня. В нашому пологовому будинку такого апарату ще не було. На сьогоднішній день, один на весь регіон ШВЛ з подібними функціями є в обласній дитячій лікарні, у відділенні реанімації новонароджених. Тому, враховуючи потребу, яка виникає, ми вирішили, що таке обладнання необхідно придбати і в наш пологовий будинок», – сказала директор медзакладу.

Вона наголосила, – порівнювати новий апарат ШВЛ з іншими неможливо, оскільки це устаткування експертного класу, і використовується в реанімаційних відділеннях для дітей з тяжкими порушеннями дихання.

«Минулого року в нашому закладі п'ять дітей потребували такої допомоги, тоді ми користувалися послугами обласної дитячої лікарні, але варто ще зауважити, що деяких дітей, враховуючи їх тяжкий стан, неможливо транспортувати, тому наявність цього апарату в нашій лікарні просто необхідна», – зазначила очільниця міського пологового будинку Пресвятої Діви Марії.

Ольга Чирва запевнила, що процедура закупівлі відбулась із дотриманням усіх норм, тендерну документацію розробляли у відповідності до вимог Закону України «Про публічні закупівлі». А відтак, згідно з данними системи ProZorro, 16 березня КНП «Клінічний пологовий будинок Пресвятої Діви Марії» уклав договір на придбання неонатального апарату штучної вентиляцiї легень експертного класу Babylog VN500 вартістю 2 млн 775 тис. гривень.

У цю вартість входить базовий блок апарату та необхідні комплектуючі: зволожувач з контролем температури суміші і підігрівом інспіраторної частини контуру; багаторазовий силіконовий дихальний контур для дітей діаметром 10 мм з підігрівом інспіраторної частини; одноразовий дихальний контур неонатальний з підігрівом інспіраторної та експіраторної частини контуру (10 шт.); багаторазовий набір дихальних шлангів для високочастотної терапії; шланг для подачі кисню та повітря; тестова легеня, неонатальна; кронштейн для фіксації контуру; датчик потоку, неонатальний; набір для неінвазивної вентиляції (назальні канюлі (розміри XS, S, M, L, XL), неонатальні маски (розміри S, M, L), шапочки (розміри XS, S, M, L, XL, XXL, XXL+); адаптер для назальної CPAP-терапії, одноразовий (20 шт).

Вартість апарату виправдана його характеристиками, зазначає лікар-неонатолог міського клінічного пологового будинку Пресвятої Діви Марії Ірина АНДРУСИШИНА.

У разі необхідності апарат ШВЛ зволожуватиме та підігріватиме як інспіраторну так і експіраторну частину дихального контуру немовлят, що дозволить провести успішне лікування та пришвидчити процес видужання. Також для зручності медперсоналу в апараті цього зразка є можливість дистанційного встановлення дисплею від основного блоку та низка інших важливих функцій.