Print
Hits: 285

Фінансовий і соціальний стан Сумської міської ТГ (29 січня – 5 лютого 2024 року).

Бюджет

Станом на 1 лютого до загального фонду бюджету Сумської міської ТГ (без урахування офіційних трансфертів) надійшло 218,4 млн грн, що становить 101,1% на січень за розписом.

Сума перевиконання за розписом на поточну дату становить 2,4 млн грн або 1,1%, переважно коштом надходжень по єдиному податку.

У порівнянні з відповідним періодом минулого року надходження загального фонду (без урахування офіційних трансфертів) збільшилися на 7,5 млн грн (або на 3,6%) переважно коштом акцизного податку, єдиного податку та шляхом надходження коштів від орендної плати за користування майном, що перебуває в комунальній власності (погашення заборгованості за жовтень 2023 року ТОВ «Сумитеплоенерго»).

До спеціального фонду бюджету Сумської міської ТГ (без урахування офіційних трансфертів) надійшли кошти в сумі 5,1 млн грн, що становить 56,7% до плану на січень за розписом.

Офіційних трансфертів до загального фонду надійшло 40,3 млн грн, що становить 99,8% до плану на січень за розписом.

Плата за землю 

У січні надійшло:

Комунальне майно

У лютому надійшло:

З початку року надходження склали:

Освіта

Відбулось чергове засідання постійної комісії для обстеження приміщень закладів освіти комунальної форми власності Сумської міської ТГ щодо готовності їх використання як найпростіших укриттів. Підписано акти та рекомендовано до використання сім таких. Також рекомендовано до використання за умови виконання рекомендацій ДСНС та додано до книги обліку найпростіших укриттів Сумської МТГ приміщення тиру в одному з закладів.

У шести закладах освіти продовжувалися капітальні ремонти у підвальних приміщеннях з метою пристосуванням їх для використання як найпростіших укриттів.

За даними моніторингу сезонної захворюваності, серед школярів нездужало 4,5% дітей від загальної кількості, серед дошкільнят – 6,3%.

Тривав I (шкільний) етап змагань «Спортивні шкільні ліги Сумщини», які проводяться в рамках загальнонаціонального проєкту з фізичного виховання школярів «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги».

Практичний психолог школи № 6 Ірина ГОЛОВАЧ посіла І місце в II (обласному) етапі Всеукраїнського конкурсу авторських програм практичних психологів і соціальних педагогів «Нові технології у новій школі».

Тривав обласний етап Всеукраїнських учнівських олімпіад з навчальних предметів. Відбулись змагання з хімії, математики, біології та французької мови. Участь в олімпіадах взяли 16 учнів, які вибороли 14 призових місць (І місце – вісім учнів, II місце – чотири учні, III місце – два учні).

Консультанти Центру професійного розвитку педагогічних працівників провели тренінг «Наздоженемо: курс про подолання освітніх втрат» для вчителів початкових класів, групове консультування для учасників І туру всеукраїнського конкурсу «Учитель року – 2024».

Фахівці КУ «Інклюзивно-ресурсний центр № 1» взяли участь у двох засіданнях команди психолого-педагогічного супроводу дітей з особливими освітніми потребами в закладах освіти Сумської МТГ і спільно зі спеціалістами Центру професійного розвитку педагогічних працівників провели два онлайн-івенти «Формування соціальних навичок у дітей з особливими освітніми потребами» для 143 педагогів закладів освіти.

Соціальний захист

Надано 4127 послуг соціального характеру з питань оформлення документів для призначення й виплати різних видів державної та місцевих допомог, отримання гуманітарної допомоги.

Прийнято з питань соціального захисту 107 ВПО, які прибули до громади з районів проведення бойових дій чи тих, які перебувають в окупації чи оточенні (98 людей звернулись для оформлення довідки про взяття на облік, дев’ять – надали заяви про зняття їх з обліку по сумській громаді у зв’язку з поверненням до постійного місця проживання чи переїздом до інших регіонів України). Оформлено як ВПО вісім жителів прикордонних районів Сумської області.

На особливому контролі була робота з членами сімей загиблих захисників України, яким, зокрема, сприяють у встановленні відповідного статусу, що надає право на отримання пільг та інших соціальних гарантій.

Протягом звітного періоду 54 особи надали 84 заявки на забезпечення 213-ма технічними та іншими засобами реабілітації. Документи по цих зверненнях цифровані та сформовані справи направлені до Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю.

Зареєстровано 28 випадків домашнього насильства (щодо двох людей – повторно). Інформацію спрямовано до мобільної бригади при Сумському міському центрі соціальних служб, працівниками якої здійснено вісім виїздів за місцем проживання постраждалих від домашнього насильства. Їм надано психологічну допомогу та консультації з соціальних послуг. Узято на облік 11 сімей, в яких відбулися випадки домашнього насильства. Семеро осіб звернулись до Денного центру соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та гендерно зумовленого насильства. З кривдниками дільничними офіцерами поліції проведено профілактичну роботу, їм винесено приписи із забороною контактувати з постраждалими.

На виконання програм соціального спрямування «Милосердя» та «Соціальна підтримка Захисників і Захисниць України та членів їх сімей» забезпечено виплату різних додаткових гарантій коштом бюджету громади на суму 108,6 тис. грн:

Надання соціальних послуг забезпечено в рамках роботи підпорядкованих комунальних установ, міського центру соціальних служб та громадської організації «Товариство допомоги особам з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень, «Феліцитас» (через надання фінансової підтримки). Серед отримувачів послуг найбільший попит мали послуги соціальної адаптації (організація дозвілля та психологічний супровід), догляду вдома, натуральної допомоги, а також транспортні та медичні послуги.

КУ «Сумський міський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) «Берегиня» надано 3098 соціальних послуг. Вперше взято на обслуговування 41 людину. Організовано та проведено інформаційну, освітню та культурно-розвивальну роботу, заняття в рамках програми «Підготовка осіб з інвалідністю до самостійного життя», заходи культурно-виховного спрямування, майстер-класи з декоративно-ужиткового мистецтва та кулінарії, заняття «Групи здоров’я» та на факультетах Університету третього віку, забезпечено роботу «Соціального простору». У межах співпраці з волонтерським рухом «Ми тут – північний форпост» працівники терцентру та його відвідувачі надавали допомогу у виготовленні маскувальних сіток, спідньої білизни, подушок, килимків та оберегів. Завдяки реалізації спільного з ПАТ «Сумська Паляниця» проєкту «Соціальний Хліб» 300 одиноких громадян забезпечено хлібобулочними виробами.

Послугою ночівлі в Будинку нічного перебування терцентру «Берегиня» щодня користувались 28 безхатьків, шестеро осіб прийшли до Пункту обігріву та залишилися на ночівлю. Двоє безхатьків вперше звернулися до установи та отримали відповідні соціальні послуги. Проведено заходи з соціальної інтеграції та реінтеграції, навчання та відновлення трудових і соціальних навичок, групові профілактичні та психокорекційні бесіди, одному бездомному допомогли з відновленням родинних стосунків, одному – з працевлаштуванням. За сприяння установи для 27 бездомних проведено благодійний обід і додатково забезпечено продуктовими наборами, дев’ятьох – речами. Здійснено два виходи соціального патруля в місця можливого скупчення бездомних осіб в районі вул. Лисенка, вул. Роменська, вул. Харківська та ТРЦ «Мануфактура», під час яких розповсюджено листівки з інформацією про роботу Будинку нічного перебування.

КУ «Центр учасників бойових дій» надано 427 послуг учасникам бойових дій і членам їхніх сімей. Проведено сім заходів культурно-виховного спрямування.

Ринок праці

Чисельність зареєстрованих безробітних, які станом на 2 лютого перебували на обліку в Сумській філії Сумського обласного центру зайнятості, становила 1700 людей (945 сумчан), з яких 657 робітників (455 сумчан) отримували допомогу з безробіття.

З початку року за сприяння служби зайнятості працевлаштували 205 людей з них зареєстрованих безробітних – 137.

Чисельність безробітних, які проходили професійне навчання під замовлення роботодавця, становила 42 особи.

До виконання суспільно корисних робіт залучили 313 людей з-поміж зареєстрованих безробітних (у Сумах – 101 особа).

На виконання громадських робіт та інших робіт тимчасового характеру у 2024 році направлено 27 осіб з-поміж зареєстрованих безробітних.

Актуальна база вакансій станом на 2 лютого налічувала 660 одиниць: для службовців – 390, робітників – 266, для осіб, які не мають професії або займали місця, що не потребують спеціальної підготовки, – 52.