Print
Hits: 1739

Департамент соціального захисту населення нагадує сумчанам про необхідність врегулювання взаємовідносин між роботодавцем і найманими працівниками.

Тут інформують, що колективний договір – це документ, в якому закріплюються зобов’язання сторін щодо вирішення питань, зокрема, у сфері виробництва і зайнятості, оплати і охорони праці, режиму праці та відпочинку, надання соціальних гарантій і пільг тощо.

Колективним договором для працівників можуть встановлюватися додаткові, порівняно з чинним законодавством, гарантії, соціально-побутові пільги. З другого боку, невиконання зобов’язань за колективним договором може бути захищено в судовому порядку.

На новоствореному підприємстві колективний договір укладається з ініціативи однієї зі сторін у тримісячний строк після реєстрації підприємства або після рішення про заснування підприємства, якщо не передбачено його реєстрації.

Обов’язковість укладення колективного договору визначена низкою законодавчих актів, таких як Господарський кодекс України, Кодекс законів про працю України, Закон України «Про колективні договори і угоди».

Колективний договір набирає чинності з дня його підписання представниками сторін або з дня, зазначеного у ньому та після закінчення строку чинності продовжує діяти до того часу, поки сторони не укладуть новий або не переглянуть чинний, якщо інше не передбачено договором.

Процедура укладення колективного договору передбачає кілька етапів:

З початку 2018 року в місті Суми повідомно зареєстровано 219 колективних договорів, зміни та доповнення до них, якими охоплено 18 264 працюючих. Всього зареєстровано колективні договори 2 069 підприємств, з них: 807 – на підприємствах торгівлі та побуту (39%), 304 – в будівництві (14,7%), 247 – на промислових підприємствах (11,9%), 144 – в житлово-комунальному господарстві (7%) та інші.
 
Надано методичну допомогу щодо змісту, порядку укладання та реєстрації колективних договорів представникам 280 підприємств міста.
 
Крім того, на 21 підприємстві спеціалісти департаменту соціального захисту населення Сумської міської ради прийняли участь у зборах з питань звітування про виконання колективних договорів, де ними охоплено 1242 працюючих.
 
Для отримання більш детальної інформації щодо змісту колективного договору, порядку його укладання та реєстрації необхідно звернутися до департаменту соціального захисту населення (вул. Харківська, 35, каб. 209, тел.: 60-45-02).