002.jpg

Відділ з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення нагадує сумчанам правила безпеки, яких необхідно дотримуватись, щоб вберегтися від удару блискавки.

Влітку сильна спека чергується із грозами – типовим атмосферним явищем теплої пори року. Найнебезпечнішими під час грози є розряди блискавки, температура якої може перевищувати 30 000 °С – це приблизно в п’ять разів більше за температуру на поверхні Сонця.

Тож фахівці застерігають, щоб знизити ризик під час грози треба уникати відкритої місцевості. Як відомо, гроза зазвичай б'є в найвищу перешкоду на своєму шляху.

При перебуванні на вулиці, треба уникати високих дерев, металевих парканів, стін, біля яких ростуть дерева.

При перебуванні в лісі не ховатися від грози на узвишші. Знайти низькі дерева, що стоять поряд. Ховатися під одиноким високим деревом небезпечно для життя. Дуб, тополя, сосна та ялина найбільш уразливі для розрядів електрики, найменше – верба, клен та кущі.

У горах треба уникати різних виступів і підвищень.

Треба уникати води. Вода – відмінний провідник струму. Удар блискавки поширюється навколо водойми в радіусі 100 метрів. Нерідко вона б’є у береги. Тому купатися і навіть відпочивати біля води під час грози не можна.

На відкритому просторі краще присісти у суху яму, траншею. Тіло повинно мати якнайменше точок дотику із землею. Не можна бігти.

У приміщенні під час грози треба зачинити вікна, вимикнути телевізори та антенні вводи, відключити потужні споживачі електроенергії. Небезпечними можуть бути і металеві предмети, тож не варто перебувати поряд із ними.

Всі електричні прилади, зокрема мобільні телефони, є своєрідними приймачами для кульових блискавок. Тому в жодному разі не можна користуватися ними під час грози.