Print
Hits: 1320

Під головуванням заступника міського голови Альони ДМІТРЄВСКОЙ відбулося планове засідання міської комісії з питань забезпечення погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат, реалізації державної політики щодо легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення.

Під час засідання розглянули питання щодо погашення суб’єктами господарювання міста заборгованості із заробітної плати, забезпечення неухильного дотримання роботодавцями міста мінімальних гарантій в оплаті праці, встановлених державою, оформлення трудових відносин тощо.

Як повідомив начальник управління з питань праці Анатолій ЗАНЧЕНКО, станом на 1 червня прострочену заборгованість із заробітної плати на загальну суму 161,9 млн грн. має 20 підприємств міста. З них 132,7 млн грн. (81,9%) заборгованості належить дев’яти економічно активним підприємствам, з них 128,8 млн грн. (79,5%) загальної суми завинило своїм працівникам ПАТ «Сумське НВО»; 29,1 млн грн. – восьми підприємствам – банкрутам, найбільшу питому вагу серед яких 25,5 млн грн. має ВАТ «Selmi»; 110,5 тис. грн. – чотирьом підприємствам, які фактично не ведуть діяльність і є економічно неактивними.

Одночасно Анатолій Занченко наголосив, що у порівнянні з 1 травня цього року сума заборгованості із заробітної плати по місту збільшилася на 11 млн грн. або на 7,3%, а кількість підприємств-боржників, навпаки, зменшилася на два; зростання боргів відбулося у зв’язку з накопиченням боргів на суму 11,8 млн грн. чотирма підприємствами. Також він поінформував, що протягом травня повністю виплатили заборговану заробітну плату на загальну суму 129,7 тис. грн. ТОВ «Інститут «Сумипроект» та ТОВ «Газмашсервіс»; п’ять підприємств – частково зменшили заборгованість із заробітної плати на суму 683,2 тис. грн. Крім того, протягом червня цього року повністю погасили заборгованість із заробітної плати два підприємства – ТОВ «Суми-цукор» та КП «Аеропорт Суми» на загальну суму 392,4 тис. гривень. На одинадцяти підприємствах міста сума заборгованості із заробітної плати з початку року залишається незмінною і становить 29,1 млн грн. Усього протягом січня – травня підприємствами-боржниками було виплачено 82,1 млн грн. заборгованої заробітної плати.

Окремо члени комісії заслухали інформації від керівників окремих підприємств-боржників про стан і перспективи погашення заборгованості із заробітної плати.

Під час заслуховування комісією акцентувалася увага на критеріях, згідно з якими визначаються трудові відносини, зокрема: виконання функціональних обов’язків на робочих місцях; робота за графіками змінності; дотримання правил внутрішнього трудового розпорядку; відсутність у працівника можливості самостійно визначати режим роботи і відпочинку; відсутність права самовільно покидати робоче місце; проведення виплати заробітної плати у строки; виконання вказівок керівництва щодо послідовності виконання робіт тощо. Також наголошувалося на відповідальності керівників за порушення законодавства про працю.

Крім того, для участі у засіданні комісії було запрошено 21 роботодавця міста, звітні дані яких, згідно з інформацією, наданою Сумським об'єднаним управлінням Пенсійного фонду України Сумської області, свідчать про можливі порушення законодавства про працю, з них: дев’ять – про нарахування заробітної плати найманим працівникам у розмірі, меншому мінімального, гарантованого державою, 12 – про використання 30% і більше найманої праці на умовах цивільно-правових договорів.

За результатами заслуховувань заступник міського голови Альона Дмітрєвская надала принципову оцінку кожному роботодавцю, звернула увагу на необхідність підвищення якості заповнення звітності, яка подається до органу ДФС, на законність і обґрунтованість підстав для укладання з працівниками договорів цивільно-правового характеру, неприпустимість підміни трудових відносин цивільно-правовими тощо.

Кожному роботодавцю, який брав участь у засіданні міської комісії, вручили пам'ятку про відповідальність за порушення законодавства про працю.

Працівники управління з питань праці наголошують, що про наявні факти порушення законодавства про працю, зокрема в частині оформлення трудових відносин, додержання мінімальних гарантій в оплаті праці, своєчасної і у повному обсязі виплати заробітної плати можна інформувати як міську комісію з питань забезпечення погашення заборгованості із заробітної, так і управління за адресою: площа Покровська, 2, 5 поверх, каб. 502, 504, телефони: 70–15–77, 70–15–79.