004.jpg

Департамент соціального захисту населення за підтримки міської влади працює системно й робить усі можливі кроки, забезпечуючи соціальну підтримку осіб із інвалідністю, яких у Сумах наразі майже 20 тисяч.

Протягом останніх років проводяться роботи з пристосування вулично-шляхової мережі для потреб маломобільних груп населення. Зокрема в поточному році продовжено влаштування пандусів до житлових будинків, де мешкають такі особи (на ці потреби виділено 500 тис. грн.).

У 2019 році укладено понад 370 договорів на 13 млн грн. для забезпечення більш ніж 2500 осіб технічними засобами реабілітації, що на 40% більше ніж у 2018 році (1500 осіб). Вже забезпечено кріслами колісними дорослих осіб за направленнями виданими до червня 2019 року, дітей з інвалідністю – до вересня 2019 року, засобами малої механізації – до жовтня 2019 включно, ортопедичним взуттям – до травня 2019 включно. Загалом, рівень забезпечення осіб технічними засобами реабілітації становить 75% від річної потреби.

Оздоровлено у 2019 році 131 особу.

Укладено 47 договорів на 793,3 тис. грн. на забезпечення реабілітаційними заходами дітей з інвалідністю внаслідок дитячого церебрального паралічу.

У відповідності до міської програми «Місто Суми – територія добра та милосердя», забезпечується надання додаткових соціальних пільг і допомог мешканцям міста, в тому числі і особам із інвалідністю.

З початку року за кошти міського бюджету 684 сім’ям міста, які опинилися в складних життєвих обставинах, надано матеріальну допомогу на 7,6 млн гривень.

На придбання лікарських засобів 11 дітям, хворим на онкологічні захворювання, спрямовано 475 тис. гривень.

Вперше у 2019 році запроваджено надання одноразової матеріальної допомоги дітям з інвалідністю з багатодітних сімей, де виховуються двоє та більше дітей з інвалідністю, яка надається в розмірі прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку (допомога виплачена 10 дітям на 19 тис. грн.), щомісячної грошової допомоги дітям з інвалідністю, хворим на фенілкетонурію в розмірі 500 грн. виплата проводиться на 12 дітей (виділено 78,7 тис. грн.).

Особам з інвалідністю внаслідок війни І групи з числа учасників антитерористичної операції надається щомісячна грошова допомога в розмірі 1,2 тис. грн. (таких осіб з інвалідністю в місті п’ятеро).

Трьом мешканцям міста перераховано цільову матеріальну допомогу для вирішення питань, пов’язаних з проведенням капітального ремонту власних житлових будинків (квартир) на суму 190,3 тис. гривень.

Цього року буде вперше надано матеріальну допомогу з нагоди Міжнародного дня сліпих: наступного тижня таку допомогу отримає 261 особа з інвалідністю по зору І та ІІ групи на 111,3 тис. гривень (І група – 500 грн., ІІ група – 300 грн.)

З нагоди Міжнародного дня людей з інвалідністю допомогу буде надано 64 особам з інвалідністю з дитинства І групи підгрупи А (по 400 грн.).

Соціальні послуги КУ «Сумський міський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) «Берегиня» та громадської організації «Товариство допомоги особам з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень, «Феліцитас» отримало понад 3 тис. осіб.

Послугами соціального таксі, яке працює при терцентрі, скористались 128 осіб – 3087 послуг, що перевищує показники 2018 року на 4%.

Послугами КУ «Центр учасників бойових дій» скористались 80 осіб з інвалідністю ( 37 з них отримують послуги постійно).