006.jpg

У Сумах вшановують пам'ять жертв Голодомору.

Зранку у сквері Пам'яті жертв Голодомору відбулись мітинг-реквієм «Не знає пам’ять забуття» та покладання квітів і композицій з житніх та пшеничних колосків до пам’ятного знаку жертвам Голодомору 1932-1933 років.

Приєднались до заходу керівництво міста та області, представники структурних підрозділів міської ради, сумчани.

Заступник міського голови, керуючий справами виконавчого комітету Степан ПАК сказав, що такого геноциду українців не знала більше жодна із націй.

«Більш жахливого методу, ніж заморити голодом та тим самим винищити український народ, годі було вигадати. У ті страшні роки гинули цілі родини, а ті, хто залишився в живих, згодом розповідали, що немає нічого страшнішого, ніж бачити, як від голоду пухнуть і мруть діти та дорослі. Довгий час влада замовчувала точну кількість жертв Голодомору, але ті цифри, які стали відомі згодом, жахають – голодом закатували понад 10 мільйонів українців», – сказав Степан Пак.

Він закликав усіх присутніх запалити сьогодні о 16:00 свічу пам’яті, яка символізує біль і жаль за невинно закатованими нашими співвітчизниками в 1932-1933 роках.

Заступник міського голови, керуючий справами виконавчого комітету також повідомив, що о 16:00 у сквері ім. Тараса Шевченка відбудеться акція «Засвіти свічку!», під час якої її учасники викладатимуть символічний хрест із запалених свічок, а о 16:30 в обласній філармонії пройде концерт-реквієм «Скорботна свічка горіла».