001.jpg

Лептоспіроз – небезпечний зооантропоноз, який спричиняють бактерії роду Leptospira. За даними Центру громадського здоров’я МОЗ України на відміну від інших особливо небезпечних природно-вогнищевих недуг лептоспіроз розповсюджений на всіх адміністративних територіях країни.

Спалахи цієї хвороби відбуваються після повеней. Влітку, коли люди проводять більше часу біля водойм, захворюваність на лептоспіроз теж зростає. Лептоспіроз має тяжкий перебіг (до 70% серед госпіталізованих) і високу летальність (до 20 %).

Провідним шляхом передачі лептоспірозу є водний. Мають місце також харчовий та контактно-побутовий шляхи розповсюдження. Хвороба є спільною для тварин та людини. Резервуаром лептоспір є інфіковані тварини (хворі та носії збудника) — переважно дрібні ссавці (мишовидні та водоплавні гризуни), комахоїдні, сільськогосподарські тварини, собаки, промислові хижаки (лисиці, тощо). Від людини до людини захворювання не передається. Збудник потрапляє у воду із сечею інфікованих тварин, найчастіше — дрібних ссавців (гризунів). Захворіти на лептоспіроз можна внаслідок купання, ловлі риби у заражених водоймах, її обробки, косіння на зволожених територіях, догляду за хворими та інфікованими тваринами тощо. У водоймі в тіло людини збудник потрапляє крізь тріщини, порізи та інші рани на шкірі чи слизових оболонках (очі, ніс, рот).

Людина може захворіти у період від двох днів до чотирьох тижнів після зараження. Мають місце симптоми від легких (головний біль, гарячка, біль у м’язах, почервоніння очей, діарея, висипання) до серйозних (ураження нирок, печінки, менінгіт) і навіть летальних (у разі несвоєчасного звернення за медичною допомогою). Лептоспіроз буває складно діагностувати, адже симптоми схожі на прояви інших захворювань — наприклад, можуть нагадувати грип, характерніший восени і взимку. До того ж, інколи недуга може мати безсимптомний перебіг.

Якщо у вас є ознаки захворювання, і ви нещодавно контактували із хворими тваринами, потенційно зараженою водою, — негайно зверніться до лікаря.

Діагностика проводиться шляхом виявлення антитіл проти лептоспір в крові за допомогою високочутливої і специфічної реакції мікроаглютинації.

Важливий момент у лікуванні та профілактиці лептоспірозу – це обов’язкова госпіталізація, що пояснюється високим ризиком розвитку ускладнень та рецидивів хвороби, а також необхідністю динамічного клініко-лабораторного обстеження хворого.

У людини, яка перехворіла на лептоспіроз, формується стійкий, але неспецифічний імунітет. Це означає, що високою є ймовірність повторного зараження, проте вже лептоспірами іншого підвиду з іншою антигенною структурою.

Імунопрофілактика хвороби проводиться лише за епідемічними показаннями інактивованою вакциною проти лептоспірозу всім громадянам із семирічного віку. Обов’язкова вакцинація потрібна: особам, які працюють на тваринницьких підприємствах, що розташовані на небезпечних по лептоспірозу територіях; особам, які займаються забоєм хворої худоби та переробкою туш хворих тварин; особам, які працюють з живими культурами лептоспірозу; особам, які займаються відловлюванням та утриманням безпритульних тварин.

Загальна профілактика лептоспірозу передбачає такі заходи: охорона водойм від інфікування води хворими тваринами; знищення пацюків та мишей; дотримання правил особистої техніки безпеки працівниками неблагополучних тваринницьких господарств, скотобоєнь та м’ясопереробних цехів. Щоб не захворіти лептоспірозом, необхідно уникати потенційно заражених водойм та риболовлі у них; вакцинувати домашніх та сільськогосподарських тварин проти лептоспірозу; уникати контактів із хворими та інфікованими тваринами; знищувати гризунів у особистих помешканнях, виключити купання у невідомих водоймах. Купатися необхідно в спеціально відведених місцях. Зараження лептоспірозом частіше відбувається в закритих стоячих водоймищах, особливо мілководних. Слід пам’ятати, що ризик зараження зростає під час купання при наявності на тілі подряпин, ран та ковтанні води; бажано відмовитись від прогулянок босоніж у заболочених місцях. При виконанні польових робіт, риболовлі, полюванні, догляді за хворою худобою необхідно обов’язково дотримуватися правил особистої гігієни – вдягати гумові чоботи, рукавички. Забороняється вживати в їжу м’ясо і молоко хворих на лептоспіроз тварин, сиру воду з відкритих водоймищ.

Якщо зараженню запобігти не вдалось та з’явилися клінічні ознаки хвороби (слабкість, підвищення температури тіла, біль у литкових м’язах, жовтяниця шкіри, крововиливи в сітківку ока тощо), негайно звертайтесь за медичною допомогою. Пам’ятайте, ваше здоров’я та життя у ваших руках.

 

Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства
Сумського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області