006.jpg

Щорічно пожежі в природних екосистемах завдають непоправної шкоди природі і державі. Найбільша їх кількість, як правило, припадає на весняно-літній період, на вихідні і святкові дні, коли природу відвідує велика кількість людей, що призводить до різкого зростання кількості джерел загоряння. Тисячі пожеж внаслідок спалювання сухої рослинності на полях, городах, відкритих територіях в Україні вже стали свого роду національною катастрофою.

Причинами численних пожеж у природних екосистемах є необережне поводження з вогнем дітей та дорослих, спалювання сміття поблизу житлових будинків і на території, прилеглій до лісових масивів, іскри з вихлопних труб автотранспорту, блискавки, самозаймання промасленого обтирального матеріалу, ефект фокусування сонячних променів на склі та консервних бляшанках, залишених людьми на природі.

У 90% випадків причина виникнення пожеж в екосистемах - сама людина, яка часто необережно поводиться з вогнем, не звертаючи уваги на необхідність суворого дотримання правил пожежної безпеки.

Державна служба України з надзвичайних ситуацій закликає жителів і гостей нашого міста і області суворо дотримуватися правил пожежної безпеки, особливо під час відпочинку на природі та не провокувати виникнення пожеж в екосистемах; берегти унікальну флору і фауну.

- не залишайте непогашеними багаття в лісі;

- не кидайте не загашені сірники і недопалки на суху лісову підстилку;

- не випалюйте сміття на присадибних ділянках;

- не розводьте відкритий вогонь поруч з господарськими будівлями;

- покидаючи місце відпочинку, загасіть вогнище водою або закидайте землею до повного припинення горіння або тління;

- пожежу, що починається, загасіть водою або закидайте землею;

- слідкуйте, щоб діти не гралися з вогнем.

Якщо ви помітили загоряння в лісах, на відкритих територіях, звалищах - негайно телефонуйте за номером «101». Пам'ятайте, що тільки дотримання елементарних правил пожежної безпеки застереже від трагічних наслідків.