0010.jpg

В США існує чотири рівні влади, перший з яких є державним, а решта відносяться до рівнів місцевого самоврядування. Вся територія країни ділиться на інкорпоровану (включену в адміністративно-територіальний поділ) і неінкорпоровану. Зазначені території, в свою чергу, діляться на організовані (на яких сформовані органи влади засобом прийняття Конгресом США спеціального нормативно-правового конституційного акту - Органічного закону) і неорганізовані. Принциповою відмінністю є різниця в юридичній силі Конституції США на даних територіях.

В організованих територіях Конституція має повну юридичну силу і пряму дію. При цьому частини території США, будучи інкорпорованими чи ні, організованими чи ні, мають різні конституційно-правові види. До першого рівня влади в США можна віднести 629 суб'єктів американської федерації, що значно більше, ніж прийнято вважати. З них: 46 штатів, 6 республік (4 інкорпоровані і організовані республіки: Кентуккі, Массачусетс, Пенсільванія і Вірджінія; 2 - неінкорпоровані, але організовані республіки: Пуерто-Ріко і Північні Маріанські Острови), 2 неінкорпоровані, але організовані території - Віргінські острови і Гуам, 11 неінкорпорованих і неорганізованих територій, 1 - інкорпорована, але неорганізована територія з прямим федеральним управлінням - Атолл Пальміра, 1 муніципалітет - Округ Колумбія і 562 національних автономних одиниць, що мають різні види і форми державного устрою, власні конституції та статути самоврядних територій і складові яких входять в штати, республіки і території, але які мають в межах своєї компетенції всю повноту державної влади, в тому числі судової, для яких вищестоящою інстанцією є загальнонаціональні інституції та Верховний Суд США.

Кожен штат будує свої відносини з автономіями за принципом формальної рівності, причому найчастіше законодавство має афірмативний характер, віддаючи пріоритет законодавству автономії. По більшості питань юрисдикція штату не поширюється на суб'єкта автономії.

Принципи розмежування повноважень між рівнями публічної влади знайшли своє втілення у доктринах, сформованих у 70-рр ХІХ століття, які мають назву за прізвищами суддів Верховного Суду США, - доктрина Діллона (Dillon Rule Law) та Доктрина Кулі (Cooley Doctrine Law), відомої як Home rule. Принциповою відмінністю указаних правових доктрин є питання про те, кому належить першочергова влада.

Доктрина Кулі передбачає наявність всієї повноти влади у муніципалітетів, які делегують частину своїх повноважень на рівень штату, які, в свою чергу, штат передає на національний рівень.

За правилом Діллона вся влада належить штатам і штати делегують частину своїх повноважень як на національний рівень, так і на рівень місцевого самоврядування та мають право в будь-який момент змінити цей баланс повноважень, які делегуються.

Станом на 2018 рік 39 штатів США слідували правовій Доктрині Діллона і 11 - Доктрині Кулі.

Однак такий розподіл можна назвати умовним, так як більшість штатів можна віднести до тих, які використовують змішану правову систему. Наприклад, штат Нью-Йорк можна віднести до змішаного типу, що використовує Доктрину Діллона для нестатутних, тобто не маючих статуту, муніципалітетів (міст і графств) у вигляді імперативних норм в двох законах штату (про організацію принципів місцевого самоврядування в містах і графствах) - «Town Law» і «County Law» і використовуючи Доктрину Кулі при розмежуванні повноважень між рівнями публічної влади штату і муніципальної освіти, що не має статуту, тобто статутного «Municipal Home Rule».

Аналогічним чином до змішаного типу штатів можна віднести Нью-Мексико, де поправкою до Конституції штату правомочність виділяти правову доктрину було передано від легіслатури штату населенню. Законодавчо це виразилося в прийнятті закону штату, що дозволяє населенню муніципальних утворень самим визначати форму державного устрою (статутна / нестатутна), здійснюючи свою діяльність в відповідності до законів штату про місцеве самоврядування або реалізуючи Home rule-Doctrine в повному обсязі (Таблиця 1).

Проте, не залежно від Доктрини, який дотримується той чи інший штат, слід підкреслити, що державність США будується саме на фундаменті місцевого самоврядування та є його похідною.

 Таблиця 1

Штат

Правова доктрина Кулі

Правова доктрина Діллона

Алабама

-

+

Аляска

+

-

Арізона

+

+

Арканзас

+ обмежено

+

Каліфорнія

+

+

Колорадо

+

+

Коннектікут

+

+

Делавер

+

+

Флорида

+

Колізійне законодавство

Джорджія

+

+

Гаваї

+

+

Айдахо

+

+

Іллінойс

+

+

Нью-Мексико

-

-

Нью Йорк

+

+

Північна Кароліна

+ обмежено

+

Північна Дакота

+

+

Огайо

+

+

Оклахома

-

+

Орегон

+

-

Пенсильванія

+

+

Род-Айленд

+

+

Південна Кароліна

+ обмежено

-

Південна Дакота

+

+

Теннессі

+

+

Індиана

+ обмежено

+

Айова

+

+

Канзас

+ обмежено

+

Кентуккі

+ лише в містах

+

Луізіана

+

+

Мен

+

+

Меріленд

+

+

Массачусетс

+

-

Мічіган

+

+

Міннесота

+

+

Міссісіпі

-

+

Міссурі

+

+

Монтана

+

-

Небраска

-

+

Невада

+

-

Нью Гемпшир

-

+

Нью Джерсі

+

-

Техас

+ обмежено

+

Юта

+ обмежено

-

Вермонт

-

+

Вірджинія

-

+

Вашингтон

+

+

Західна Вірджинія

Експеримент

+

Вісконсін

+ обмежено

+

Вайомінг

-

+

Таблиця 2

Список виборних посадових осіб та виборних органів місцевого самоврядування рівня графства (область України) на прикладі штату Нью-Йорк

Виборна посадова особа місцевого самоврядування рівня графства

 

Примітка

Англійське значення

 

Переклад

Sheriff

Шериф

Керівник муніципальної поліції

County clerk

Секретар графства

За функціональними обов’язками схожа на першого заступника голови обласної ради з одночасним поєднанням посади глави муніципальної виборчої комісії

District attorney

Окружний прокурор

Прокурор, керівник прокуратури муніципалітету

County treasurer

Скарбник графства

Головний бухгалтер муніципалітету

Coroner

Коронер

Процесуально функції коронера розділені між судово-медичною експертизою, слідчим комітетом і судом

County judge

Суддя графства

Суддя загальної юрисдикції

Surrogate judge

Суддя Суду у справах опіки та успадкування

Суддя, який розглядає справи зі спадщиною, незатребуваним майном покійного, а також питаннями усиновлення

Judge of the family court

Суддя Сімейного Суду

Суддя, який розглядає справи сімейного права (як правило, без присяжних)

The board of supervisors

Піклувальна рада графства

Представницький орган місцевого самоврядування

The board of education in a school district

Рада управління освіти на шкільному окрузі

Представницький орган місцевого самоврядування, що займається роботою і фінансуванням муніципальних шкіл

Коронер - це виборна посадова особа в 28 штатах, яка процесуально має встановити кримінальний або не кримінальний характер смерті людини. В разі необхідності може проводити попереднє розслідування як слідчий; в кінцевому підсумку, процесуально є суддею в коронерському суді присяжних (мале журі). До виключної компетенції коронерського суду присяжних віднесено тільки винесення вердикту про характер смерті (кримінальний / не кримінальні). Якщо присяжні приходять до висновку, що смерть настала природним шляхом, коронер виносить відповідний вердикт і закриває справу. Якщо ж присяжні приходять до висновку, що в справі є кримінальна складова, коронер передає справу для подальшого розслідування по підвідомчості. Посада коронера НЕ професійна. Тільки в 3-х штатах США (Балтімор, Меріленд і Нью-Йорк) висуваються вимоги про наявність у кандидата медичної освіти (або юридичної в декількох інших штатах). За загальним правилом кандидат на посаду коронера спочатку реалізує своє пасивне виборче право, а вже після обрання проходить необхідне навчання за рахунок бюджету. Особливу складність в централізованому навчанні коронерів і подальшому обранні на посаду представляють різні виборчі системи, вимоги, що пред'являються до кан- дидата, і системи розслідування смерті (death investigation systems). На 3137 графств в США припадає 2342 різних системи.

Таблиця 3

Список виборних посадових осіб місцевого самоврядування та виборних органів місцевого самоврядування рівня міста на прикладі штату Нью-Йорк 

Виборна посадова особа місцевого самоврядування рівня міста (аналог міського округу в РФ)

 

Примітка

Англійське значення

Переклад

Supervisor

Мер

 

Town clerk

Секретар міста

За функціями близький до посади першого заступника міського голови з суміщенням функцій керівника міської виборчої комісії

Town justices

Міські судді

Всі міські судді обираються незалежно від категорії справ і галузей права

Town superintendent of highways

Суперінтендант доріг

Керівник департаменту чи управління доріг муніципального утворення

Town receiver of taxes and assessments

Міський податковий інспектор

Керівник департаменту чи управління податкової служби

Town council

Міська рада

Представницький орган місцевого самоврядування

The board of education in a school district

Рада управління освіти в шкільному окрузі

Представницький орган місцевого самоврядування, який курирує роботу і фінансування муніципальних шкіл

Варто зазначити, що список виборних посадових осіб місцевого самовряду-вання не є імперативним або відображаючим якусь єдину адміністративно-правову позицію. Кожен статутний муніципалітет (спеціальне положення встано-влено законом (статутом) штатом), як правило, сам визначає свою структуру, му-ніципально -правову форму і коло виборних і призначених посадових осіб. Згід-но Статуту, в муніципалітеті Сан-Франциско (Каліфорнія) обираються на прямих виборах мер, шериф, окружний прокурор, прокурор міста, скарбник міста, на-чальник податкової інспекції, публічний захисник (адвокат за призначенням для незаможних громадян), а також члени міської ради - представницького органу місцевого самоврядування. У штаті Каліфорнія Конституція також вимагає об-рання прямим голосуванням суддів усіх рівнів. В США також можна знайти муніципалітети, в яких обираються на прямих виборах посадові особи місцевого самоврядування, які можна порівняти з такими посадовими особами, як керівник реєстрації актів громадського стану, керівник торгового відділу (County Weights and Measures Inspector), керівник міського ар-хіву і музеїв (County historian) та ін. Коло виборних органів і посадових осіб на прикладі штату Міссурі. Вибір штату, з одного боку, обумовлений його медіанним положенням практично за всіма параметрами в системі статистичного обліку США, а з іншого боку, штат має розвинену університетсько-наукову базу в області теорії юрис-пруденції, що знайшло відображення в розробленій в Міссурі національній юри-дичній концепції (права політичних партій впливати на судову систему) щодо де-політизації судової системи США, що отримала назву «Missouri Plan». Конститу-ційно-правові підстави штату Міссурі сформовані за загальним правилом. Ана-логічним чином сконструйовані і конституції більшості суб'єктів американської федерації, що дає можливість отримати об'єктивне розуміння про форму держав-них інститутів в цілому.

Таблиця 4

Список виборних посадових осіб і виборних органів місцевого самовряду-вання на прикладі штату Міссурі

Виборна посадова особа державного органу

 

Примітка

Англійське значення

Переклад

Governor

Губернатор

 

Lieutenant governor

Віце-губернатор

 

State auditor

Аудитор штату

За приблизною аналогією керівник департаменту фінансів обласного рівня.

Secretary of state

Державний секретар штату

Функції державного секретаря штату розподілені між главою адміністрації губернатора, канцелярією губернатора, виборчою комісією штату, так як за загальним правилом держсекретар штату також є главою виборчої комісії штату

State treasurer

Скарбник штату

Керівник податкової служби

Attorney general

Прокурор штату

 

Judges of the Supreme Court

Судді Верховного суду штату

Всі судді Верховного суду штату повинні бути обрані за мажоритарними округами на єдиний і фіксований термін. Голова Верховного Суду Штату  (Chief Justice ) обирається суддями Верховного суду штату самостійно зі свого складу

Judges of the Court of Appeals

Судді Апеляційного суду штату

Всі судді Апеляційного суду штату повинні бути обрані за мажоритарними округами на єдиний і фіксований термін. Голова Апеляційного Суду обирається суддями Апеляційного суду штату самостійно зі свого складу

Senate of The General
Assembly of the State of Missouri

Сенат Генеральної Асамблеї штату Міссурі

Верхня палата законодавчого органу штату (вибори сенаторів)  проводяться за мажоритарною системою, по мажоритарних округах, що не збігається з межами муніципальних утворень)

House of representatives of The General Assembly of the State of Missouri

Палата представників Генеральної Асамблеї штату Міссурі

Нижня палата законодавчого органу штату