001.jpg

Вибірковий набір військовозобов'язаних до складу збройних сил вперше був здійснений в США під час війни проти Англії в 1775-1783 рр. У той час збройні сили формувалися на добровільній основі. Однак в деяких колоніях були встановлені квоти набору військовослужбовців за жеребкуванням зі списків осіб, які працюють в міліції. Цілісна система вибіркового набору військовозобов'язаних в рядовий склад збройних сил була вперше передбачена законодавством під час громадянської війни 1861-1865 рр. Згодом подібна система застосовувалася в періоди першої та другої світових війн, а також під час війни у В'єтнамі. Чинне законодавство США і в даний час передбачає вибірковий відбір молодих людей на службу в армію в період виникнення великих військових конфліктів.

Ідея використання жереба з метою комплектування збройних сил була сформульована ще в 1790 р секретарем військового департаменту Генрі Ноксом.

У березні 1863 ними був прийнятий перший закон про конскріпціі (National Enrollment Act). Згідно  закону, всі чоловіки - громадяни США і особи, які заявили про свій намір набути американського громадянства, у віці від двадцяти до сорока п'яти років оголошувалися військовозобов'язаними. Вони підлягали призову за жеребкуванням. Заклик на військову службу міг бути здійснений за рішенням Президента США. На території країни створювалися призовні округи, які здебільшого збігалися з виборчими округами, утвореними для проведення виборів в конгрес США. В даних округах засновувалися призовні комісії, що займалися реєстрацією та складанням списків призовників (boards of enrolment).

Розглянутий закон вперше в історії США закріпив і порядок набору військовослужбовців. У разі виникнення ситуації, що вимагає набору в збройні сили, Президент США встановлював для кожного призовного округу квоту набору. При визначенні для округів квот він повинен був враховувати з моменту виникнення кризової ситуації число добровольців від цього округу і чисельність міліції. Дана норма була покликана вирівняти навантаження на призовні округи. Після цього комісії, які займалися реєстрацією та складанням списків призовників, здійснювали набір необхідної кількості новобранців плюс додатково п'ятдесят відсотків від загального їх набору.

Відбір військовозобов'язаних здійснювався за жеребом шляхом вилучення навмання чиновником призовної комісії з круглого барабана, що обертається навколо своєї осі, записок з іменами зареєстрованих осіб. Для забезпечення випадкового і справедливого відбору листки з іменами призовників перемішували барабани, а чиновнику зав'язували очі хусткою. Призовна комісія складала точний і повний список імен, що випали за жеребом. Цей список складали в тому порядку, в якому випали імена призовників.

Призову не підлягали громадяни, які мали фізичні та психічні вади. Від служби в армії звільнялися віце-президент США, судді різних судів, керівники урядових департаментів, губернатори штатів та ін. Не могли бути покликані на службу єдиний син вдови, який був її опорою, а також єдиний син хворих батьків. Вдови, які мали двох і більше дітей, мали право вибирати, який з їхніх синів буде звільнений від військового обов'язку. Не підлягав призову і єдиний брат дітей без батька, які не досягли дванадцяти років. У багатодітних сім'ях, які мали батька, від призову в армію могли бути звільнені до двох синів, за умови, що двоє синів вже служать в армії. Не підлягали внесенню до призовних списків (реєстрації) і призову особи, звинувачені в скоєнні злочину. Від призову звільнялися іммігранти і чорношкірі. Для зазначених осіб передбачався добровільний вступ на військову службу.

В суботу 11 липня 1863 року в США була проведена перша лотерея. Потім пішли заклики в березні, липні та грудні 1864 г. Усього за період з 1863 р по 1865 р відповідно до закону були покликані, включаючи заміни, 164 тисячі військовослужбовців, що склало 8 % всього складу збройних сил.

Досвід проведення цих лотерей свідчив про недосконалість введеної системи призову. Головне, що виявилося в ході реалізації положень прийнятого закону - недотримання принципу справедливості при здійсненні набору в армію. У той час як інститут жереба повинен був забезпечити справедливий набір військовослужбовців, супутні йому норми вищезгаданого закону не дозволяли цього зробити.

Перший досвід комплектування армії США за жеребом породив безліч проблем, в фокусі яких виявилося питання про допустимість військового обов'язку і справедливості її відправлення.

18 травня 1917 р. Конгрес США прийняв закон про вибірковий заклик, який дозволяв президенту країни Вудро Вільсону тимчасово збільшити чисельність збройних сил і здійснити призов військовослужбовців на основі загальної військової повинності. Закон забороняв заміну дійсної військової служби оплатою і заміни одного призовника іншим. Однак він допускав сумлінну відмову від служби для віруючих. Всі уродженці США, натуралізовані громадяни та іноземні громадяни, які проживають в США, які досягли певного віку, зобов'язані були пройти реєстрацію в якості військовозобов'язаних. Для реєстрації військовозобов'язаних, а також для їх відбору на військову службу, при генеральному начальнику поліції створювалася особлива Система служби відбору.

Під час першої світової війни відбулося три реєстрації військовозобов'язаних: 5 червня 1917 року, 5 червня 1918 року та 12 вересня 1918 г. При першій реєстрації обліку підлягали особи чоловічої статі у віці від 21 до 31 року. При проведенні другої реєстрації на військовий облік було поставлено чоловіків, які досягли 21-річного віку після 5 червня 1917 р. До другої реєстрації була віднесена і додаткова реєстрація чоловіків того ж віку, яка відбулася 24 серпня 1917 р. В ході третьої реєстрації військовому обліку підлягали всі чоловіки в віці від 18 до 45 років. При проведенні даних заходів кожен військовозобов'язаний заповняв спеціальну реєстраційну карту, що містила всі необхідні відомості про нього. В цілому в період з 1917 р. по 1918 р. були зареєстровані більше 24 мільйонів чоловіків. Слідом за зазначеними реєстраціями відбулися загальнонаціональні лотереї, за результатами яких було здійснено відбір призовників на військову службу. Перша лотерея була проведена 20 липня 1917 року, друга - 27 червень 1918 року та третя - 30 вересня 1918 р. Шляхом лотерейного відбору на військову службу були призвані понад 2,7 мільйона чоловік у віці від 18 до 45 років. Це в кілька разів перевищувало число добровольців, яких було трохи більше 300 тисяч чоловік.

Три лотереї, проведені в період першої світової війни мали наступні принципові риси.

Всі реєстраційні карти призовників в кожній призовній дільниці були пронумеровані, починаючи від 1 і закінчуючи числом, яке відповідало загальній кількості осіб, зареєстрованих на ділянці. Військовозобов'язані, які зареєструвались, мали можливість ознайомитися з номером своєї реєстраційної картки.

На підставі відомостей, отриманих від призовних дільниць, організатори лотереї прийшли до висновку, що в жеребкуванні будуть використані номери в межах від 1 до 10 500. Число 10 500 відповідало загальній кількості осіб, зареєстрованих в найбільшій в країні призовній дільниці.

Номери від 1 до 10 500 були віддруковані на тонких смужках паперу, а ці смужки поміщені в темні непрозорі капсули. Капсули висипали в круглий скляний акваріум, з якого їх виймали навмання по одній. Жеребкування проводилося публічно в приміщенні військового департаменту у Вашингтоні. При проведенні першої лотереї, що відбулася 20 липня 1917 року, виїмка капсул була довірено секретарю військового департаменту Бейкеру. Кожен вийнятий ним номер тут же оголошувався і фіксувався комісією, яка складала по черзі список всіх оголошених номерів.

Витягнуті в ході жеребкування номери визначали черговість призову на комісію кожного зареєстрованого військовозобов'язаного по всій країні, так що кожен окремий номер мав значення для тисяч людей. Перший витягнутий номер означав, яка людина в кожному з призовних дільниць повинна першою постати перед призовної комісією. Наприклад, якщо першим номером в списку відповідав номер 12, то це означало, що всі військовозобов'язані, зареєстровані в кожній з призовних дільниць мають реєстраційну карту під номером 12, будуть покликані перші за всіх інших, зареєстрованих на відповідній дільниці. Другий витягнутий номер означав, яка людина буде покликана другою і так далі, поки не буде проведений необхідний набір.

Очевидно, що в ході жеребкування могли бути витягнуті великі номери, відсутні в маленьких призовних дільницях. Найменший округ в країні мав 187 зареєстрованих військовозобов'язаних, а найбільший більше 10 500. Тому номер, що перевищує число зареєстрованих в невеликому окрузі, розглядався як порожній для нього. Великі округи повинні були давати більше число новобранців пропорційно їх розміру.

Особам, які не пройшли комісію, або звільненим від призову з інших причин, за рішенням військового департаменту видавався бронзовий значок з написом «Звільнений - США». Це було необхідно з метою запобігання підозр в ухиленні звільнених осіб від виконання військового обов'язку. Звільнення не було постійним, якщо причина звільнення не була постійна. Зокрема, особа, звільнена у зв'язку з хворобою родича, могла бути покликана знову в наступний раз, якщо родич вже міг обслуговувати себе сам або вмирав. Ті, хто не був затребуваний при першому наборі, зберігали свої номери в списку, і ці номери визначали порядок виконання ними свого обов'язку, коли в цьому виникала потреба.

Відбір військовослужбовців в США по лотереї в період другої світової війни

Незадовго до вступу Сполучених Штатів у Другу світову війну 16 вересня 1940, в країні був прийнятий закон про вибіркову підготовку та службу, згідно якого в країні знову була введена обов'язкова військова повинність і проведений перший в історії Сполучених Штатів вибірковий призов до збройних сил в умовах мирного часу. Введення обов'язкової військової повинності було викликано загостренням військово-політичної ситуації в Європі, зокрема окупацією фашистської Німеччиною території Франції.

Відповідно до закону, всі особи чоловічої статі у віці від 21 до 35 років підлягали обов'язковій реєстрації і повинні були брати участь в лотерейному відборі на службу до війська (після вступу США у війну реєстрації підлягали особи у віці з 18 до 65 років). У порівнянні з законодавством періоду першої світової війни закон передбачав звільнення від служби більш широкого кола віруючих - всіх, хто в силу своїх релігійних переконань не міг брати участь у війні в якій би то не було формі. Військовозобов'язані призивалися до війська на термін до 12 місяців і могли проходити службу не тільки на території США або в Західній півкулі, а й в інших частинах світу, де була необхідність в захисті американських інтересів.

Реєстрації підлягало 16 мільйонів 400 тисяч чоловіків. При розробці законопроекту були запропоновані жорсткі заходи по відношенню до ухильників. На відміну від законодавства періоду першої світової війни, за яким ухилення від служби вважалося проступком, за законом 1940 р. ухилення від призову розглядалося як кримінальний злочин. Винним особам загрожувало тюремне ув'язнення терміном на 5 років і (або) 10 тисяч доларів штрафу. Систему служби відбору адміністрували 6443 дільничні призовні комісії і 505 апеляційних комісій.

Відбір на службу повинен був здійснюватися по лотерейній системі, подібній до тієї, що була вироблена в період першої світової війни. Перед проведенням жеребкування кожен округ встановлював різну кількість (від до 9 000) для кожного військовозобов'язаного, придатного до служби. Число 9 000 на 1164 одиниці перевищувало 7 836 - найбільша кількість військовозобов'язаних, зареєстрованих в окремій дільничній призовній комісії. Ці додаткові числа були включені в лотерею, щоб врахувати більш пізню реєстрацію. Середня кількість осіб, внесених до списків в окремому окрузі, склала 2 672, тому практично в кожному окрузі було передбачено чимала додаткова до числа зареєстрованих осіб кількість номерів.

Найсуттєвішою була подвійна рендомізація, тобто подвійне перемішування жеребів. Перше перемішування проводилося призовними комісіями на місцях під час підготовчої роботи. Призовні комісії розглядали реєстраційні карти призовників і видаляли з них карти тих осіб, які живуть в інших районах, що не відносяться до відання відповідних призовних комісій. Потім карти, які залишилися, були перемішані і пронумеровані у випадковому порядку і зведені до реєстру, який містить визначений номер для кожної окремої людини. Копії реєстрів були вивішені в публічному місці для ознайомлення.

Друге перемішування мало місце в столиці країни Вашингтон. 9 000 номерів були поміщені жінками, які працюють позмінно і під охороною, в непрозорі капсули. Ці капсули були послідовно упаковані в картонні коробки по 100 штук в кожній. У день жеребкування капсули були висипані з коробки в великий скляний акваріум в присутності свідків зі служби відбору. В даному випадку був використаний той же скляний акваріум, що і в 1917 р. І хоча капсул на цей раз було менше, вони були більшого розміру. Тому організаторам лотереї довелося спорудити спеціальний пластмасовий комір для кулі, щоб утримати ці капсули. Занурені в акваріум капсули розмішували невеликою дерев'яною лопаткою, виготовленою з фрагмента дерев'яної балки з залу незалежності у Філадельфії (Independence Hall).

Подвійна рендомізація повинна була забезпечити справедливий і дійсно випадковий відбір призовників. Тільки після виконаної попередньої роботи відбулося витягування капсул з акваріума. Додатковою гарантією випадкового і неупередженого відбору при цьому служило зав'язування очей чиновнику, який діставав капсули, світлонепроникною хусткою. Одна за одною всі капсули були витягнуті по одній. Згідно витягнутих номерів, так само, як і в роки першої світової війни був встановлений порядок відбору призовників для кожного округу. Жеребкуванні номерів в жовтні 1940 р федеральна влада приділяла дуже велике значення. Про це свідчить збережена фотографія, на якій зображена процедура проведення першої в умовах мирного часу лотереї за призовом в армію. Як видно з фотографії, першу капсулу з акваріума виймав військовий секретар Генрі Стаймсон. За цією процедурою спостерігав президент США Франклін Рузвельт.

Однак незважаючи на ретельну підготовчу роботу лотерея 1940 та наступні лотереї другої світової війни були піддані критиці з боку фахівців і громадськості. По-перше, лотерея 1940, проведена в мирний час, була сприйнята багатьма громадянами як антиконституційна По-друге, при проведенні жеребкування номерів не вдалося уникнути збою. По завершенні жеребкування виявилося, що капсул було всього 8 994 і тоді чиновники провели міні-лотерею з шести відсутніх капсул. По-третє, була піддана критиці процедура змішування капсул, що містять номери. Опоненти наголошували, що лопатка, якою проводилося перемішування, була замалою, і це заважало змішуванню: вона не діставала до дна і деякі капсули при цьому розкрилися. З теоретичних позицій лотерея була піддана критиці Уолтером Берткай і Семуелем Стоуффером. Вони показали, що змішання капсул не було вироблено грунтовно і тому в групі номерів від 1 до 2 400 перші 2 000 номерів не потрапили в відбір. Цікавим винятком стало занадто часте потрапляння номерів в групі від 101-200.

Тільки на підставі судових рішень лотерея 1940 році була визнана такою, що відповідає Конституції США. Помилки ж, пов'язані з підготовкою лотереї і перемішуванням капсул, були враховані при проведенні другої лотереї 17 липня 1941 р. Тоді були використані тільки 800 капсул. У другому жеребкуванні брали участь набагато менше чоловіків, так як воно проводилося серед знову зареєстрованих. Їх імена були внесені в лотерейний список після кожної групи з десяти раніше зареєстрованих. Для більш ретельного перемішування капсул в 1942 р. було використане розстелене полотно. 17 березня 1942 р. проведена третя лотерея, а в червні 1942 року - четверта. У цих лотереях брали участь особи у віці від 45 до 65 років.

Призов по лотереї в сучасній Системі служби відбору США

30 червня 1971 р минав термін дії Закону про вибіркову військову службу 1967 р. У зв'язку з цим президент Р. Ніксон звернувся з посланням до Конгресу з проханням про продовження дії закону. У відповідь документ був продовжений Конгресом до 30 червня 1973 року (закон про вибіркову військову службу - «Military Selective Service Асt». 29 вересня 1973 р. Конгрес прийняв закон про перехід на добровільну систему комплектування армії. В 1975 р. при президентові Джеральді Форді реєстрація військовозобов'язаних була припинена, але в 1980 р. у відповідь на вторгнення радянських військ до Афганістану при президентові Джиммі Картера вона знову була відновлена. Відповідно до законодавства, в країні в даний час діє так звана система служби відбору - Se459 lective Service System (SSS). SSS є незалежним урядовим агентством. Однією з основних його завдань є надання в розпорядження Міністерства оборони США непідготовлених в сфері військової справи громадян в разі необхідності вирішення такої кризової ситуації, при якій сил професійних військових виявляється недостатньо. Для вирішення цього завдання агентство веде облік молодих людей чоловічої статі, частину з яких можна було б закликати на військову службу. Відповідно до закону, всі громадяни США, а також іноземні громадяни чоловічої статі, які проживають на території країни більше одного року, за винятком дипломатів, туристів та ін., протягом 30 днів після досягнення ними 18-річного віку зобов'язані зареєструватися в агентстві. На обліку стоять всі зазначені особи у віці від 18 до 26. Ухилення від реєстрації тягне за собою накладення штрафу або позбавлення волі на строк до п'яти років.

У разі необхідності чоловіки, зареєстровані в агентстві, можуть бути призвані на військову службу і мають пройти навчання в спеціальних центрах підготовки. Згідно із законодавством, відбір призовників для навчання і служби повинен бути проведений неупередженим способом, як це буде наказано Президентом США. При цьому не допускається будь-якої дискримінації за ознакою раси і кольору шкіри. Як випливає з закону, це повинен бути випадковий відбір. Для кожного штату, території, володіння і округу Колумбії встановлюється квота набору на основі фактичної кількості проживаючих в них чоловіків. Згідно із законом призову підлягають особи, які досягли 19 років. Але, як зазначає адміністрація системи служби відбору, пріоритет віддається тим, кому на момент призову йде 21-й рік . Згідно з інформацією цієї служби, заклик молодих людей буде проведений по лотереї, заснованої на датах народження осіб, які підлягають призову. Військовозобов'язані повинні призиватися за віковими колами. Першими призиваються ті, хто в рік проведення лотереї досягне 20 років. Зокрема, якби лотерея була проведена в 2008 р., то спочатку б призову підлягали чоловіки 1988 року народження. Якби молодій людині в рік проведення лотереї виповнювався 21 рік, він був би другим за пріоритетом. Якби йому виповнювалося 22 роки - третім і т.д. до року, в якому молодим людям виповнюється 26 років. Молодших чоловіків в цьому році передбачалося не закликати, поки не буде проведений набір з числа осіб у віці 20-25 років.

Через величезний суспільний резонанс лотереї планувалося її публічне проведення із залученням ЗМІ та акредитованих спостерігачів від різних громадських організацій. З метою забезпечення справедливого відбору при проведенні лотереї передбачалося застосування методики, розробленої Національним інститутом стандартів і технологій (NIST), заснованої на використанні методу випадкового відбору днів народження. Подібно до того, як це було в 1970-1971 рр., кожен день року повинен бути відібраний методом випадкового відбору, але на відміну від лотерей 1970-х рр., випадковий відбір був би проведений комп'ютером. Вибрані дати були б поміщені в капсули, а капсули, в свою чергу, в великий барабан також на основі випадкової вибірки. Цим же методом були б відібрані числа від 1 до 365 (366 - для чоловіків, народжених у високосному році). Числа також були б поміщені в капсули, а капсули в другий барабан. Заповнення капсул і завантаження барабанів в установленому порядку повинні засвідчити офіційні спостерігачі. Після цього барабани опечатуються і передаються на безпечне зберігання. При проведенні лотереї насамперед повинен бути проведений огляд барабанів.

Сама лотерея проходила б так само, як і в 1970-і рр. Одна капсула була б витягнута з барабана, що містить дати народження з 1 січня до 31 грудня. Потім буде вилучена капсула, що містить числа послідовності від 1 до 365 (366, якщо призов торкнеться чоловіків, народжених протягом високосного року). Дата і число послідовності об'єднані для того, щоб встановити послідовність призову осіб, які мають різні дати народження. Потім підсумки лотереї були б передані Центру управління даних Системи вибіркового обслуговування (Selective Service System's Data Management Center). Згідно з отриманими даними, всім чоловікам, які підлягають призову, дати народження яких були б з'єднані з найнижчими числами послідовності, повинні бути надіслані повідомлення за допомогою телеграфного сполучення, що доставляється одержувачу з першою поштою на наступний день (mailgram).

У США, на відміну від інших країн, призов до війська за жеребом ніколи не застосовувався регулярно, а вводився тільки в разі потреби. Відмінною особливістю сучасної лотерейної системи призову в армію є те, що її застосування можливе при відсутності обов'язкової військової повинності. І нарешті, призов до армії по лотереї в США завжди мав широкий громадський резонанс і супроводжувався гострими суперечками за і проти обов'язкової військової повинності. Багато громадян США завжди вбачали в самому факті призову порушення принципу добровільності і особистої свободи. Він сприймався і сприймається як символ неспроможності добровольчої армії впоратися з поставленими перед нею завданнями. У більш радикальній формі примусовий призов до армії часто розглядається його противниками як форма рабства. «Конскріпції є конфіскація» (конфіскація, означає не вилучення матеріальних цінностей, а відібрання життя і свободи громадян) стверджують вони. Це судження добре відображає настрої супротивників військової повинності, які, як правило, апелюють до XIII поправки в Конституції США, яка  забороняє рабство: «У Сполучених штатах або в будь-якому місці, підпорядкованому їх юрисдикції, не повинно існувати ні рабства, ні підневільного служіння, крім тих випадків, коли це є покаранням за злочин, за який особу було належним чином засуджено ».

Прихильники обов'язкової військової повинності не ставили і не ставлять під сумнів саму необхідність проведення лотерей, але жорстко критикували і критикують недоліки відбору військовозобов'язаних, які дозволяли б засумніватися в його справедливості. З цієї причини механізм призову в армію по лотереї в США постійно вдосконалюється таким чином, щоб домогтися рівних умов участі в лотереї для всіх призовників. В даний час США - єдина країна в світі, де такому, здавалося б незначному питанню, як технічний механізм відбору військовозобов'язаних за жеребом, приділяється така пильна увага з боку федеральної влади, а також з боку фахівців і громадськості. Тому описаний досвід США заслуговує найпильнішої уваги.

В.М.Руденко д.ю.н