007.jpg

Для забезпечення своєчасної та в повному обсязі виплати пенсій управління Пенсійного фонду України в м. Сумах постійно працює над забезпеченням посиленого контролю за платежами до Пенсійного фонду платниками міста.

Основним шляхом наповнення бюджету Пенсійного фонду і паралельно, набуття громадянами страхового стажу є своєчасна і в повному обсязі сплата внесків до Пенсійного фонду.

Управління Пенсійного фонду України в м. Сумах повідомляє, що наслідком заборгованості зі сплати внесків платниками є не лише втрачені фінансові можливості Пенсійного фонду, кошти з якого спрямовуються на виплати пенсіонерам, але й періоди роботи, які не будуть зараховані найманим працівникам у страховий стаж при розрахунку пенсії.

Станом на 01 січня 2016 року заборгованість по сплаті страхових внесків до управління Пенсійного фонду України в м. Сумах становить 34,9 млн. грн. При цьому понад 97% загальної суми заборгованості (34,1 млн. грн.) мають підприємства, щодо яких порушені справи про банкрутство або які визнані банкрутами.

 До “чорного списку” найбільших неплатників потрапили:

  • ДП “Фаланга» ТОВ ОДА “Скорпіон” – 331,4 тис. грн.;
  • СОО ПП “Наша Україна” – 165,8 тис. грн.;
  • СМСГО “Футбольний клуб “Суми” – 40,4 тис. грн.;
  • ТОВ “Видавництво “Слобожанщина” – 29,3 тис. грн.;
  • ПС ВАТ “Селмі” – “Добробут” – 13,5 тис. грн.

Коли з тих чи інших причин роботодавець не сплачує внески на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування за своїх найманих працівників (причиною може бути і виплата заробітної плати „в конвертах” без сплати страхових внесків, і нарощування заборгованості як з виплати заробітної плати, так і зі сплати страхових внесків), то періоди, за які не сплачені внески, „випадають” із страхового стажу найманого працівника та не включаються в заробіток для розрахунку розміру пенсії.

Громадянам варто пам’ятати, що згідно з нормами Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” до страхового стажу для обчислення пенсії включаються лише періоди, за які щомісяця сплачено внески до Пенсійного фонду в сумі, не меншій за мінімальний страховий внесок (з розрахунку мінімальної заробітної плати).

З 1 липня 2000 року в Україні діє система персоніфікованого обліку, яка надає кожній застрахованій особі можливість отримувати відомості суми заробітної плати, скільки та за який період сплачено за неї роботодавцем до Пенсійного фонду страхових внесків. Ця система дозволяє застрахованій особі контролювати процес формування своєї майбутньої пенсії, вимагаючи від роботодавця своєчасної та повної сплати внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування.

Наповнення бюджету Пенсійного фонду – це не лише турбота працівників управління, а й кожного з громадян, бо всі ми, незалежно від статків, статі, посади рано чи пізно станемо пенсіонерами і тоді відчуємо, як це важливо – мати соціальні гарантії від держави, а простіше сказати – вчасно отримати зароблену пенсію.