003.jpg

За крок до трагедії: типові порушення під час виконання земляних робіт та спорудження об’єктів

Без захисних огорож, касок, сигнальних жилетів, інших засобів індивідуального та колективного захисту, виконувати роботи на висоті небезпечно для життя та здоров’я працівників і довколишніх. Проте так думають не всі.

Випадки нехтування вимогами безпеки трапляються часто, тому ми продовжуємо застерігати від таких дій як виконавців, так і керівників робіт, роботодавців. Останні несуть персональну відповідальність за забезпечення на робочих місцях додержання встановлених правил і норм безпеки (ст. 13 Закону України "Про охорону праці").

Розглянемо зафіксовані на фото випадки нехтування засобами колективного й індивідуального захисту та інші порушення під час робіт на вулицях населених пунктів та будівельних майданчиках.

Випадок перший: захисними огородженнями знехтували

Із обох боків виритої траншеї не встановлені захисні огородження. З одного боку проїзної частини дороги є лише дорожні попереджувальні знаки. Вони призначені для водіїв транспортних засобів, що безперервним потоком рухаються вулицею.

doroga

Пунктами 10.2.2 та 10.3.5 ДБН А.3.2-2-2009 знехтували

Виїмки, що розробляють на вулицях, проїздах, дворах населених пунктів, в інших місцях можливого перебування людей або транспорту, потрібно огороджувати захисними огорожами. На огорожах мають бути нанесені попереджувальні написи, а в нічний час — встановлене сигнальне освітлення (п. 10.2.2 ДБН А.3.2-2-2009 «Система стандартів безпеки праці. Охорона праці і промислова безпека у будівництві. Загальні положення», затверджений наказом Міністерства регіонального розвитку та будівництва України від 27.01.2009 № 45; НПАОП 45.2-7.02-12; ДБН А.3.2-2-2009).

Під час роботи екскаватора не дозволено перебувати працівникам у радіусі дії екскаватора плюс 5,0 м (п. 10.3.5 ДБН А.3.2-2-2009).

Через те, що немає обмежень для пересування пішоходів, один із них рухається за крок до екскаватора, що риє траншею. Хоч пішохід не є працівником комунального підприємства, яке виконує земляні роботи, та його життя і здоров’я мають цінувати не менше.

Випадок другий: навіщо ті ЗІЗ, як є кепка

Будівельники, які перебувають на перекритті другого поверху біля піднятого вантажопідіймальним краном залізобетонного виробу, нехтують правилами безпеки. Працівники стоять біля неогородженого перепаду по висоті понад 1,3 м без засобів індивідуального захисту. А це небезпечно для їхнього життя та здоров’я.

strojka

Працівники порушили вимоги пунктів 6.2.2 та 4.30 ДБН А.3.2-2-2009

Під час зведення об’єктів робочі місця та проходи до них, розміщені на висоті понад 1,3 м і на відстані менш ніж 2 м від межі перепаду по висоті, повинні мати огородження, конструкції яких визначають Правила виконання робіт (далі — ПВР). Якщо огородження неможливо встановити у випадках, визначених у ПВР, для виконання певних видів робіт (верхолазних, монтаж конструкцій, обладнання, опалубки; мурування стін тощо), їх необхідно виконувати із застосуванням запобіжних поясів, страхувальних канатів (п. 6.2.2 ДБН А.3.2-2-2009).

Особи, що перебувають на території будівельних майданчиків, зобов’язані носити захисні каски та сигнальні жилети (п. 4.30 ДБН А.3.2-2-2009).

Якщо не дотримуватися вимог безпеки під час виконання зазначених робіт, то ймовірність нещасних випадків буде велика. Вважаємо, що вищевикладене змусять роботодавців повернутися обличчям до охорони праці, посилити відомчий контроль за додержанням найманими працівниками вимог охорони праці.

Сумське міське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Сумській області