003.jpg

Відповідно до п. 27, 28 Постанови Кабінету Міністрів України від 14.03.2018 № 238 «Про затвердження Порядку забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення і виплати грошової компенсації за самостійно придбані технічні засоби реабілітації, перелік таких засобів», затверджений постановою Кабінету міністрів України від 5 квітня 2012 року № 321, у разі смерті особи з інвалідністю, дитини з інвалідністю, іншої особи виданий безоплатно технічний або інший засіб реабілітації, строк експлуатації якого не закінчився, повертається органу соціального захисту населення членами сім’ї померлої особи з інвалідністю чи іншої особи.

Органи соціального захисту населення організовують повернення технічних та інших засобів реабілітації, якими були забезпечені одинокі особи з інвалідністю та інші особи, що померли.

У разі відмови членів сім’ї померлих осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, інших осіб повернути технічні та інші засоби реабілітації проводиться їх вилучення за рішенням суду.

Наказом Міністерства соціальної політики України від 10.08.2018 № 1138 затверджений перелік технічних та інших засобів реабілітації, виданих особам з інвалідністю, дітям з інвалідністю та іншим окремим категоріям населення, що підлягають поверненню у разі смерті зазначених осіб та з інших причин, якщо строк їх експлуатації не закінчився.

Поверненню підлягають:

1. Засоби для ходіння, керовані обома руками: ходунки-рамки; ходунки на колесах; ходунки-стільці; ходунки столи.

2. Засоби для пересування: крісла - каталки, низькоактивні крісла колісні, середньоактивні крісла колісні, активні крісла колісні, багатофункціональні крісла колісні, крісла колісні з електроприводом, електроскутери, дорожні крісла колісні, триколісні велосипеди, крім засобів для пересування, що оснащені гігієнічним пристроєм.

3. Допоміжні засоби для підйому: підйомники.

4. Меблі: ліжка, стійки-парти, стійки, столи парти.

Отже, для повернення технічних та інших засобів реабілітації, виданих особам з інвалідністю, дітям з інвалідністю та іншим окремим категоріям населення, що підлягають поверненню у разі смерті зазначених осіб та з інших причин, якщо строк їх експлуатації не закінчився необхідно звернутись до департаменту за адресою: вул. Харківська, 35, каб.127 (з понеділка по четвер – з 08:00 до 17:15, в п’ятницю – з 08:00 до 16:00, обідня перерва з 12:00 до 13:00).

Додаткову інформацію можна отримати за телефоном 32-76-05.