007.jpg

Із березня 2024 року родини, які повернулись з-за кордону, ще не встигли працевлаштуватися і не мають джерел доходів можуть оформити державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям.

Відповідні зміни до Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям внесені постановою КМУ від 26.01.2024 № 94.

За правилами призначення допомоги малозабезпеченим сім’ям, що діяли раніше, ця допомога не призначалася у разі коли в родині були працездатні особи, які не працювали, не навчалися, не служили, не перебували на обліку в центрі зайнятості більше ніж 3 місяці або за них не сплачувався ЄСВ протягом 3-х місяців у періоді за який враховуються доходи. Особливо у цій ситуації не мали підтримки від держави родини внутрішньо переміщених осіб, які внаслідок зміни місця проживання втратили роботу, а також ті, які повернулися в Україну після тривалого перебування за кордоном.

Тож, з 1 березня 2024 року, на період воєнного стану, допомога призначається на 6 місяців:

  • для сімей із числа ВПО, які внаслідок переміщення не працювали або не сплачували ЄСВ протягом часу, за який враховуються доходи
  • для сімей, що повернулись в Україну після тривалого (понад 90 днів поспіль) перебування за кордоном, не перебувають на обліку як ВПО і якщо в таких сім’ях є працездатні непрацюючі особи, які не сплачували ЄСВ, – звернутися у такому випадку можна не раніше ніж через 15 робочих днів після повернення.

Водночас, виплата допомоги малозабезпеченим сім’ям поєднується з заходами для стимулювання до працевлаштування непрацюючих осіб. Якщо в сім’ї є декілька непрацюючих осіб, то такі особи протягом двох місяців із дня призначення допомоги повинні сприяти своїй зайнятості – працевлаштуватися, зареєструватися підприємцем чи безробітним, тощо. Серед заходів стимулювання є також перебування на обліку в службі зайнятості для отримання ваучера на навчання.

Якщо особа не здійснила заходи щодо сприяння зайнятості, виплата допомоги припиняється після закінчення двомісячного строку.

Вимога щодо працевлаштування не застосовується до одного отримувача допомоги з сім’ї, якщо така сім’я:

  • проживає на територіях бойових дій і ця працездатна особа доглядає за дитиною до 14 років або дитиною з інвалідністю до 18 років, особою з інвалідністю, або особою, старше 80 років;
  • проживає на території, для якої бойові дії завершені чи території, що не включена до Переліку Мінреінтеграції, але у закладах дошкільної освіти чи закладах загальної середньої освіти, що розташовані у територіальній громаді, в якій проживає сім’я, відсутні місця або навчання повністю або частково проводиться в режимі онлайн.

Нагадаємо, допомога малозабезпеченим сім’ям призначається тим сім’ям, у яких сукупний розмір доходів не перевищує рівень забезпечення прожиткового мінімуму для сім’ї. Тобто її розмір розраховується, як різниця між рівнем забезпечення прожиткового мінімуму для сім’ї та її середньомісячним сукупним доходом.

З січня 2024 року рівень забезпечення прожиткового мінімуму становить:

  • для працездатних осіб – 55% прожиткового мінімуму, установленого для працездатних осіб (1665,40 гривень);
  • для дітей – 140% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку (до 6 років – 3 588,20 гривень, від 6 до 18 років – 4474,40 гривень);
  • для осіб, які втратили працездатність – 100% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (2 361 гривень).

Для отримання консультацій пропонуємо звертатись за телефонами 788-888 (багатоканальний), (050)4078199, (050)4078002. Прийом документів здійснюється у Громадській приймальні департаменту (вул. Харківська, 35) за реєстрацією в електронній черзі через термінали для запису, що розміщені в холі адміністративної будівлі.