002.jpg

Постановою КМУ від 29.12.2023 № 1413 внесені зміни до Порядку компенсації витрат за тимчасове розміщення (перебування) внутрішньо переміщених осіб.
Змінами передбачено, що компенсація надається фізичним особам - громадянам України, які є власниками житла або їх представниками, наймачами (орендарями) житла державної або комунальної власності, спадкоємцями, які прийняли спадщину, і безоплатно розміщували у своїх житлових приміщеннях внутрішньо переміщених осіб, крім осіб, з якими вони пов'язані родинними відносинами, споріднення яких засноване на шлюбі та кровних зв'язках.

Тобто, відтепер компенсація не надається власниками житла, які розмістили у своїх житлових приміщеннях своїх родичів - чоловіка, дружини, батька, матір, дітей, онуків, зокрема повнолітніх.
Сума компенсації за кожен людино-день становить 14,77 гривень (до цього на опалювальний період сума компенсації визначалася на рівні 30 гривень за кожен людино-день).

Також змінені форми «Повідомлення про безоплатне розміщення внутрішньо переміщених осіб або зміну переліку осіб, розміщення у житловому приміщенні» та «Заява особи, що розмістила внутрішньо переміщених осіб, про отримання компенсації витрат». Оновлені бланки - https://dszn.smr.gov.ua/kompensatsiya-vitrat-za-timchasove-rozmishhennya-vpo-2/

Наразі триває прийом документів на компенсацію витрат за грудень, тому просимо звернути увагу на зміни!

Відповіді на питання можна отримати за телефонами: 788-888 (багатоканальний), 050-407-81-99, 050-407-80-02.