006.jpg

Пріоритетним питанням сьогодення, яке потребує вирішення, є детінізація зайнятості населення та легалізація заробітної плати. Державою здійснюються певні кроки в цьому напрямку, зокрема, в частині зменшення відсотку єдиного соціального внеску для страхувальників. Однак, соціальний захист сьогодні та пенсійне забезпечення в майбутньому залежить, в першу чергу, від свідомої громадянської позиції самих працюючих. Для працівників, які вже працюють, та для тих, які мають намір влаштуватися на роботу, важливо розуміти способи виплати і розміри заробітної плати та їх вплив на соціальне та пенсійне забезпечення.

Певна кількість роботодавців, в обхід законодавства про працю, не здійснюють офіційного працевлаштування працівників та, відповідно, не нараховують заробітну плату, а виплачують її «в конверті». Для держави такий працівник вважається безробітним, адже у звітності не відображені дані про наявність такого працюючого. Як наслідок, для працівника - відсутність на обліку в реєстрі застрахованих осіб, відсутність відомостей про розмір заробітної плати та нарахування і сплати внесків, відповідно, період роботи не враховується до страхового стажу, необхідного для призначення в майбутньому пенсії. До речі, для призначення пенсії за віком необхідно 15 років страхового стажу. Крім того, такий працюючий вже сьогодні позбавлений соціального захисту, який гарантований державою (оплата лікарняного, тощо).
Поширеним способом тінізації заробітків є часткове відображення заробітної плати. Здавалося б такий вид розрахунку - на користь як роботодавцю, так і працівнику. Наймана особа офіційно працевлаштована, їй щомісячно нараховується мінімальна заробітна плата, з якої сплачено внески, а решта заробітку виплачується «в конверті», без сплати податків і внесків. Такий спосіб оплати праці гарантує тільки мінімальний розмір пенсії. А тому про гідну старість потрібно подбати вже сьогодні, вимагаючи від роботодавця декларувати заробітну плату в повному обсязі і відповідно сплачувати єдиний внесок.
Заробітна плата офіційно працевлаштованого працівника, про яку щомісячно та в повному обсязі звітує роботодавець і з якої здійснюється сплата єдиного внеску, забезпечує працівника повним соціальним захистом, гарантованим державою, а період роботи - зараховується в повному обсязі до стажу, який буде разом із розміром заробітної плати враховуватися при нарахуванні пенсійної виплати.
Кожен працівник має можливість проконтролювати відображення особових даних та розмір заробітної плати, задекларованої роботодавцем, звернувшись до територіального органу Пенсійного фонду України з копією паспорта, ідентифікаційним кодом. Крім того, можна зареєструватися на Веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України за адресою: http://portal.pfu.gov.ua, для цього необхідно звернутися до управління Фонду за місцем реєстрації та подати відповідну заяву. Веб–портал зручний тим, що громадянин зможе самостійно ознайомитися зі своїми персональними даними в реєстрі застрахованих осіб без потреби щоразу звертатися до Пенсійного фонду.
Шановні громадяни, задумайтесь над своїм майбутнім вже сьогодні, заздалегідь подбайте про гідний розмір вашої пенсії. Вимагайте від роботодавця нараховувати та виплачувати заробітну плату відповідно до законодавства – прозоро та відкрито!