0010.jpg

В умовах встановленого карантину у зв’язку з пандемією коронавірусу Сумське міське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Сумській області здійснює фінансування матеріального забезпечення та страхових виплат у звичному порядку.

Так, з початку року до відділення звернулося 829 роботодавців з заявами-розрахунками на фінансування лікарняних для своїх працівників. Замовлено 28 376,405 тис. грн для оплати листків з тимчасової непрацездатності, по вагітності та пологах, допомоги на поховання тощо для 8009 застрахованих осіб.

Станом на 23.03.2020 відділення профінансувало заяви-розрахунки, надані страхувальниками по 27.02.2020 включно. Непрофінансованими поки що залишаються заяви-розрахунки, подані за 15 робочих днів на суму 7 649,025 тис. грн.

Протягом минулого року на оплату тимчасової непрацездатності відділення спрямувало 112 812,268 тис. грн. На ці цілі в 2020 році кошторисом передбачено 131 130,400 тис. грн, що на 13 відсотків більше, ніж торік.

Водночас, з метою протидії поширенню коронавірусної інфекції COVID-19 вжито заходів упередження зараження цією хворобою. Так, у відділенні тимчасово обмежено доступ відвідувачів. Натомість запроваджено дистанційну форму вирішення питань засобами телефонного та електронного зв’язку, а на вході в адмінприміщення відділення встановлено спеціальні скриньки для кореспонденції та документів. Роботодавцям рекомендовано дистанційно подавати заяви-розрахунки на оплату лікарняних і звіти. З 19 березня цього року призупинено оформлення договорів на проходження реабілітації працюючих і медичної реабілітації та санаторно-курортного лікування потерпілих на виробництві за кошти Фонду.

Внаслідок запровадження карантину, спричиненого пандемією коронавірусу, розширено перелік страхових випадків, за якими Фонд фінансує надання допомог.

Оскільки карантин є окремим страховим випадком, то на період його дії Фонд оплачує лікарняні, видані інфекціоністом або лікуючим лікарем згідно з висновком лікаря-епідеміолога територіальної СЕС у зв’язку з відстороненням від роботи. Отримати такий лікарняний можуть тільки особи, робота яких пов’язана з обслуговуванням населення у двох випадках. По-перше, якщо ці особи були в контакті з інфекційними хворими або є бактеріоносіями. Й по-друге, у разі неможливості здійснення тимчасового переведення цих осіб за їх згодою на іншу роботу, не пов’язану з ризиком поширення інфекційних хвороб. Допомога за такими лікарняними оплачується Фондом з першого дня за весь час відсутності на роботі.

Право на компенсацію втраченого заробітку від Фонду мають також усі працюючі у разі самоізоляції під меднаглядом або перебування в лікарні у зв’язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникнення та поширення коронавірусу. Допомога від Фонду за цим страховим випадком складе 50 відсотків від середньої заробітної плати застрахованої особи незалежно від тривалості страхового стажу та буде фінансуватись з шостого дня непрацездатності. Перші п’ять днів оплачуються за рахунок коштів роботодавця.

У разі хвороби дитини віком до 14 років для особи, яка здійснюватиме догляд за нею вдома або в умовах стаціонару, Фонд компенсує втрачений заробіток, починаючи з першого дня догляду. Проте законодавством не передбачено надання допомоги по догляду за дітьми, які не є хворими та перебувають удома внаслідок карантину.

Докладні консультації щодо особливостей оплати Фондом лікарняних на період карантину можна отримати за телефонами:

"Гарячої лінії" Фонду: 0-800-501-892 або +38 (044) 206-14-70.

"Гарячої лінії" управління виконавчої дирекції Фонду у Сумській області: (0542) 67-12-30, 67-11-12.

"Гарячої лінії" Сумського міського відділення управління виконавчої дирекції Фонду у Сумській області: 659-808, 659-809, 659-801.

Сумське міське відділення управління
виконавчої дирекції Фонду соціального
страхування України у Сумській області