006.jpg

1. Які медичні огляди мають проходити водії транспортних засобів?
2. Чи проходять водії електронавантажувачів передрейсовий медогляд?
3. З якою періодичністю проводять медогляди?
Медичні огляди водіїв транспортних засобів проводять відповідно до Положення про медичний огляд кандидатів у водії та водіїв транспортних засобів, затвердженого наказом МОЗ, МВС від 31.01.2013 № 65/80 (далі — Положення № 65/80).

Водії під час прийняття на роботу та протягом трудової діяльності проходять такі медичні огляди:
• попередні;
• періодичні;
• щозмінні передрейсові;
• щозмінні післярейсові;
• позачергові.

Щозмінні передрейсові й післярейсові медогляди є обов’язковими для водіїв транспортних засобів підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності, фізичних осіб-підприємців, що перевозять пасажирів і вантажі.

Чи потрібно водіям електронавантажувача проходити передрейсовий медогляд?

Відповідно до Правил охорони праці під час вантажно-розвантажувальних робіт, затверджених наказом Міненерговугілля від 19.01.2015 № 21, навантажувач — це машина циклічної дії, що належить до безрейкового долішнього транспорту (технологічних транспортних засобів), обладнана підіймальним механізмом (вантажопідіймачем) і вилами (платформою) або одним зі змінних вантажозахоплювальних пристроїв для забезпечення підіймання, транспортування, навантаження та розвантаження, штабелювання й укладання вантажів.

Оскільки водій електронавантажувача керує технологічним транспортним засобом, він має проходити щозмінні передрейсові медичні огляди.

За штатним розписом на підприємстві працюють два водії (категорія В — легкові автомобілі). Вони доставляють фахівців підприємства до місць роботи по області та за її межами і можуть перебувати у відрядженні декілька днів. З якою періодичністю ці водії мають проходити періодичні медогляди?

Періодичні медичні огляди водіїв проводить медична комісія закладу охорони здоров’я. Їх завдання — вирішити, чи придатна особа безпечно керувати транспортним засобом. Медична комісія обов’язково бере до уваги Перелік захворювань і вад, при яких особа не може бути допущена до керування відповідними транспортними засобами, затверджений наказом МОЗ від 24.12.1999 № 299 (далі — Перелік).

Наявність в особи захворювання або вади, які визначає Перелік, є протипоказанням до керування транспортним засобом відповідної категорії.

Щоб підтвердити право на керування транспортним засобом, водії мають проходити періодичний медичний огляд у такі строки:

• віком до 55 років (включно) — раз на 10 років;
• віком від 56 до 75 років (включно) — раз на 3 роки;
• віком від 76 років і більше — раз на рік.

Водії, які виконують роботи з перевезення пасажирів та вантажів, повинні проходити періодичний медичний огляд раз на рік, незалежно від віку (п. 1.3 Положення № 65/80).

За результатом періодичного медогляду комісія видає медичну довідку щодо придатності водія керувати транспортним засобом (дод. 1 до Положення № 65/80).