004.jpg

5 червня світова спільнота широко відзначатиме Всесвітній день охорони навколишнього середовища. День охорони навколишнього середовища – це зовсім не професійне свято екологів, а привід для того, щоб задуматися про проблеми навколишнього природного середовища. Це ще один з основних способів привернути увагу світової громадськості до проблем довкілля, а також стимулювати політичний інтерес і відповідні дії.

Свято було засноване Генеральною асамблеєю ООН у 1972 році і з того часу щороку відзначається всією світовою спільнотою. Приводом для проведення цієї всесвітньої акції послужило звернення, що надійшло 11 травня 1971 року генеральному секретареві ООН.

Звернення підписали 2200 діячів науки і культури з 23 країн світу. Вони попереджали людство про безпрецедентну небезпеку, що загрожує йому у зв'язку із забрудненням довкілля. «Або ми покінчимо із забрудненням, або воно покінчить з нами», – так було поставлено питання в цьому зверненні. А рік потому в Стокгольмі відбулася всесвітня конференція із захисту навколишнього природного середовища, на якій були присутні повноважні представники 113 держав світу.
Учасники конференції ухвалили рішення про щорічне проведення Всесвітнього дня охорони навколишнього природного середовища 5 червня.
Сьогодні екологічні проблеми стоять у ряді найважливіших і визначають рівень благополуччя всієї світової цивілізації й, зокрема, нашої країни.
Відзначення цього Дня розраховане на те, щоб привнести людський фактор у питання охорони навколишнього середовища; дати мешканцям нашого міста можливість активно сприяти розумінню того, що основною рушійною силою зміни підходів до природоохоронних питань є громади; а також роз'яснити корисність партнерських відносин, щоб у всіх країн і народів було більш безпечне й благополучне майбутнє.
Природа не визнає кордонів: забруднення повітря і водних ресурсів має транскордонний характер, а деякі особливо цінні, унікальні природні комплекси, території належать кільком державам. Ми повинні усвідомити, що зберегти природу в стані, придатному для життя людини, можна тільки спільними зусиллями всіх мешканців планети Земля. Нам варто задуматись...
У цей Всесвітній день навколишнього середовища давайте подивимось навкруги та вирішимо для себе, що кожен з нас повинен зробити заради збереження життя на Землі? Пам’ятаймо, що забруднюючи довкілля ми шкодимо, в першу чергу, собі та своїм нащадкам.
Бережіть природу, майбутнє залежить від кожного з нас!