002.jpg

Відповідно до розпорядження міського голови від 23.11.2016 № 361-Р «Про проведення консультацій з громадськістю щодо проекту міського бюджету на 2017 рік та проекту Програми економічного і соціального розвитку м. Суми на 2017 рік» 17.12.2016 проведені громадські слухання щодо проектів міського бюджету на 2017 рік та Програми економічного і соціального розвитку м. Суми на 2017 рік.

В слуханнях брали участь жителі міста, депутати Сумської міської ради, члени виконавчого комітету, керівники виконавчих органів, комунальних установ та комунальних підприємств Сумської міської ради. Загальна кількість учасників громадських слухань – 192 осіб.

З питань порядку денного слухали:

- директора департаменту фінансів, економіки та інвестицій про основні показники проекту міського бюджету 2017 року та проекту Програми економічного і соціального розвитку м. Суми на 2017 рік;

- директора департаменту соціального захисту населення про показники проекту міського бюджету галузі «Соціальний захист та соціальне забезпечення» та перспективи, пріоритети і основні завдання її розвитку в 2017 році;

- начальника управління освіти і науки про показники проекту міського бюджету галузі «Освіта» та перспективи, пріоритети і основні завдання її розвитку в 2017 році;

- начальника відділу охорони здоров’я щодо показників проекту міського бюджету галузі «Охорона здоров’я» та перспектив, пріоритетів і основних завдань її розвитку в 2017 році;

- директора департаменту забезпечення ресурсних платежів щодо показників доходів проекту міського бюджету в частині надходжень від плати за землю, податку на нерухоме майно, єдиного податку, акцизного податку, оренди та приватизації комунального майна;

– начальника управління капітального будівництва та дорожнього господарства щодо показників на «Капітальні вкладення»;

– директора департаменту інфраструктури міста про показники галузі «Житлово-комунальне господарство» та перспективи, пріоритети і основні завдання її розвитку в 2017 році.

Під час обговорення питань порядку денного учасниками громадських слухань були висловлені пропозиції та задані питання, які переважно стосувалися:

- соціальних пільг та гарантій учасників АТО;

- планування в міському бюджеті коштів на відшкодування витрат на утримання нежитлових приміщень, які перебувають у власності ОСББ;

- обсягу невикористаних коштів бюджету 2016 року;

- передбачених видатків в проекті міського бюджету на 2017 рік на енергозберігаючі заходи, реалізацію Плану дій енергетичного розвитку;

- проблем ВАТ «SELMI»;

- розміщення бюджетних коштів на депозитних рахунках державних банків;

- реконструкція ЗОШ №4 по вул. Петропавлівська, 79;

- збільшення обсягу коштів на проведення капітальних ремонтів та придбання обладнання закладів охорони здоров’я;

- запровадження проведення конкурсів ескізних проектів з реалізації загальноміських об’єктів (реконструкція стадіону «Авангард», реконструкція Театральної площі, реконструкція будівлі молодіжного центру «Романтика», будівля Реального училища (школа № 4));

- кількісних та якісних показників міських цільових (комплексних) програм, цілей та заходів передбачених в міських програмах, шляхів розв’язання поставлених задач та досягненням результатів;

- ефективності вкладання коштів в об’єкти капітального вкладення, роботи по яких тривають декілька років;

- ремонт доріг, зокрема до позаміських дитячих оздоровчих таборів;

- збільшення з міського бюджету коштів на проведення заходів для спортивних шкіл, підпорядкованих профспілковим комітетам підприємств;

- вирішення проблем підтоплення територій міста та інше.

На пропозиції та питання, які були висловлені учасниками громадських слухань, були надані відповіді керівниками відповідних виконавчих органів Сумської міської ради, які були присутні на слуханнях. Деякі питання потребують додаткового опрацювання та додаткових коштів з міського бюджету, тому залишатимуться на контролі відповідних виконавчих органів Сумської міської ради для врахування за умови доцільності при розподілі додаткового ресурсу з міського бюджету протягом року, про що було зазначено в резолюції, яка була прийнята за результати громадських слухань.

***

РЕЗОЛЮЦІЯ
громадських слухань щодо проекту міського бюджету на 2017 рік та
проекту Програми економічного і соціального розвитку м. Суми
на 2017 рік

м. Суми, пл. Незалежності, 2

17.12.2016

За ініціативою міського голови на підтримку звернень громадських активістів та інститутів громадянського суспільства, на виконання Статуту територіальної громади м. Суми відбулися громадські слухання, на яких розглядалися проект міського бюджету на 2017 рік та проект Програми економічного і соціального розвитку м. Суми на 2017 рік.
Ми, учасники громадських слухань, мешканці міста Суми, заслухавши та обговоривши доповідь директора департаменту фінансів, економіки та інвестицій Липової С.А. «Про проект міського бюджету на 2017 рік» та «Про проект Програми економічного і соціального розвитку м. Суми на 2017 рік», а також співдоповіді головних розпорядників бюджетних коштів, відповідальних виконавців завдань та заходів Програми.

Вирішили:

1. Проекти міського бюджету та Програми економічного і соціального розвитку м. Суми на 2017 рік взяти до відома та рекомендувати виконавчому комітету міської ради подати їх на розгляд Сумської міської ради.

2. Доручити виконавчим органам Сумської міської ради (головним розпорядникам бюджетних коштів та виконавцям завдань і заходів Програми економічного та соціального розвитку міста) відповідно до повноважень здійснити опрацювання пропозицій учасників громадських слухань та врахувати їх у разі можливості в межах загального обсягу видатків галузі, визначеного в проекті міського бюджету на 2017 рік, а також у заходах Програми економічного і соціального розвитку міста на 2017 рік. У разі коли пропозиції потребують додаткового опрацювання та/або обсягу додаткових коштів з міського бюджету – залишити їх на контролі для врахування за умови доцільності при розподілі додаткового ресурсу з міського бюджету протягом року.

3. Рекомендувати міському голові продовжувати започатковану практику проведення консультацій з громадськістю щодо проектів міського бюджету та Програми економічного і соціального розвитку міста.

4. Доручити виконавчим органам Сумської міської ради (головним розпорядникам бюджетних коштів) відповідно до повноважень забезпечити у 2017 році:
- реалізацію проектів – переможців громадського (партиципаторного) бюджету м. Суми;
- вжиття заходів (виконання проектів) з реалізації Плану дій сталого енергетичного розвитку міста Суми до 2025 року.

5. З метою виконання показників доходної частини міського бюджету в 2017 році та забезпечення безперебійного фінансування рекомендувати Державній податковій інспекції у м. Сумах Головного управління ДФС у Сумській області та зобов’язати виконавчі органі міської ради, керівників комунальних підприємств Сумської міської ради вживати протягом року заходи щодо виконання планів по надходженню податків і зборів, обов’язкових платежів, що зараховуються до доходної частини міського бюджету відповідно до закріплення.

6. Зобов’язати виконавчі органи Сумської міської ради регулярно оновлювати набори даних, які підлягають оприлюднення у формі відкритих даних, у т.ч. звітів про використання бюджетних коштів та перелік укладених договорів на сайті DATA.GOV.UA та своїх офіційних веб-сайтах.

7. Зважаючи на нагальну необхідність здійснення заходів з відновлення і підтримання сприятливого гідрологічного режиму та санітарного стану водних об’єктів, рекомендувати виконавчим органам Сумської міської ради у 2017 році забезпечити виконання пріоритетних заходів з оздоровлення річок та водойм міста, з безумовним дотриманням режиму використання їх прибережних захисних смуг.

8. Оприлюднити цю резолюцію і звіт за результатами громадських слухань на офіційному сайті Сумської міської ради та у засобах масової інформації.

Головуючий громадських слухань, голова дорадчого комітету В.М. Волонтирець

Протокол громадських слухань

Електронні консультації щодо проектів міського бюджету та ПСЕР